Απάνω Μεριά το άγριο τοπίο στο βόρειο κομμάτι της Σύρου, με τα ξεχωριστά του μονοπάτια που παλαιότερα αποτελούσαν το μοναδικό πέρασμα για την προσέγγιση των καλλιεργειών, των βοσκοτόπων και των δυσπρόσιτων ακτών του νησιού.

Κάμπος, Γριά Σπηλιά, Αμερικάνου, Γράμματα, Καθρέφτης.

Γριά Σπηλιά’Παραλία του Αμερικάνου’ μια πραγματικά θαυμαστή ανθρώπινη παρέμβαση στην φύση από τον Αμερικάνο Τζον Πίρσον, όπου την δεκαετία του ’60 έκανε σκοπό της ζωής του να φυτέψει δέντρα και να πρασινίσει μια γυμνή και άγονη έκταση 800 στρεμμάτων. Ο Πίρσον κατάφερε να φυτέψει πάνω από 18.000 δενδρύλλια αλλά λόγω των δύσκολων συνθηκών της περιοχής με την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους μόλις 5.000 δένδρα κατάφεραν να επιβιώσουν.

Γράμματα μία από τις πιο γνωστές αλλά και δυσπρόσιτες παραλίες της βόρειας πλευράς της Σύρου.

Η Σύρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο κέντρο του Αιγαίου, υπήρξε από την αρχαιότητα κομβικό σημείο για τα ταξίδια προς τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Ο όρμος των Γραμμάτων στο βόρειο τμήμα της Σύρου αποτελούσε γνωστό καταφύγιο και πρόσφερε στους θαλάσσιους ταξιδευτές ένα ασφαλές και σίγουρο καταφύγιο από τους βοριάδες και τους νοτιάδες, που πνέουν στο Αιγαίο.

Οι ταξιδιώτες που περίμεναν την βελτίωση του καιρού για να συνεχίσουν το ταξίδι τους συνήθιζαν να σκαλίζουν στα λεία βράχια της ακτής τις ευχές και τις προσευχές τους.

Οι σκαλισμένες αυτές επιγραφές που χρονολογούνται από την κλασσική περίοδο μέχρι και τον μεσαίωνα σώζονται μέχρι και σήμερα ταλαιπωρημένες από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.  

Το μονοπάτι σε αρχείο GPX (GPS Echange Format)

Η διαδρομή του μονοπατιού με υπόβαθρο τον χάρτη της περιοχής

Βίντεο της διαδρομής.

3D Flight video for the track